Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Konserttikävijän opas

Tervetuloa Kuopion kaupunginorkesterin konserttiin ja klassisen musiikin maailmaan. Mikäli olet tulossa ensimmäiseen sinfoniakonserttiin, alla on lisätietoa useimmin esitettyihin kysymyksiin:

Mitä on klassinen musiikki?
Mikä on sinfoniaorkesteri?
Tunnistanko tutut kappaleet?
Tuleeko minun tuntea musiikkikappaleet ennen kuin tulen konserttiin?
Miten minun tulisi pukeutua?
Voinko ottaa matkapuhelimen ja kameran mukaan?
Miten löydän konserttiin ja Kuopion Musiikkikeskukseen?
Mistä voin ostaa lipun?
Missä minun istumapaikkani on?
Milloin minun tulisi saapua paikalle?
Missä kohtaa taputan?
Mistä saan lisätietoa Kuopion kaupunginorkesterista ja klassisesta musiikista?
Minne mennä ennen konserttia / konsertin jälkeen?

Mitä on klassinen musiikki?

Termi ’klassinen musiikki’ tarkoittaa yleensä musiikkia, joka on kirjoitettu / sävelletty orkesterisoittimia soittavalle ryhmälle. Orkesterisoittimilla tarkoitetaan jousisoittimia (kuten esim. viulu ja sello), puupuhaltimia (esim. huilu ja klarinetti), vaskipuhaltimia (esim. trumpetti ja käyrätorvi) sekä lyömäsoittimia (esim. patarummut).

Valtaosa orkesterimusiikista on kirjoitettu joko sinfonian tai konserton muotoon. Sinfonialla tarkoitetaan suurimittaista sävellystä, jonka esittämiseen tarvitaan koko orkesteri. Useimmissa sinfonioissa on 2 tai useampia osia. Monet tunnetuimmat sinfoniat ovat 4-osaisia; ensimmäinen osa on yleensä nopea, toinen hidas, kolmas tanssimusiikkia (esim. menuetti) ja viimeinen osa tai finaali on yleensä nopea.

Konsertto sen sijaan kirjoitettu orkesterille ja solistille / soolosoittimelle, jotka soittavat vuorotellen ikään kuin dialogissa keskenään. Useimmat konsertot ovat 3-osaisia.

Esityksen aikana kunkin teoksen osan jälkeen on lyhyt hiljainen tauko ennen kuin seuraava osa alkaa. Teoksen osien määrä – ja se kuinka monta hiljaista taukoa kappaleessa on – selviää konsertin käsiohjelmasta, josta löytyvät teosten nimet sekä teosten osat. Yleisö kiittää esiintyjiä aplodein yleensä vasta teoksen viimeisen osan jälkeen, kun kapellimestari on osoittanut teoksen lopun tai viimeisen sävelen puikollaan tai kädellään.

Mikä on sinfoniaorkesteri?

Sinfoniaorkesteri muodostuu 4 eri soitinryhmästä, jotka ovat jouset, puupuhaltimet, vasket ja lyömäsoittimet. Soitinryhmien soittimet ovat:
Jouset: Viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso
Puupuhaltimet: Huilu, klarinetti, oboe, fagotti
Vasket: Trumpetti, pasuuna, käyrätorvi, tuuba
Lyömäsoittimet: Mm. patarumpu, harppu, ksylofoni

Kuopion kaupunginorkesterin 46 muusikkoa ovat kaikki kokoaikaisia muusikoita. Kaupunginorkesteri harjoittelee ja esiintyy pääasiassa kotisalissaan eli Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa konserttikauden aikana (pääsääntöisesti syyskuusta toukokuuhun).

Tunnistanko tutut kappaleet?

On hyvin todennäköistä, että tunnistat osia eri sinfonioista, konsertoista tai esim. kuoroteoksista (= orkesterille, laulusolistille / -solisteille ja kuorolle kirjoitettua musiikkia). Esimerkiksi suurien suomalaisten säveltäjien teoksien osia kuulee usein käytettävän esimerkiksi elokuvissa, televisio-ohjelmissa ja jopa mainoksissa.

Tuleeko minun tuntea musiikkikappaleet ennen kuin tulen konserttiin?

Ei tarvitse. Osa yksilöllistä konserttinautintoa ja musiikillista elämystä on se, että saat kuulla Kuopion kaupunginorkesterin soittamana jonkun suurenmoisen teoksen ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä tai saat kuulla teoksen, jota et ole kuullut vuosiin.

Jotkut säännöllisistä konserttiasiakkaista, esimerkiksi kausikorttiasiakkaamme, sanovat nauttivansa teoksista enemmän mikäli he ovat kuunnelleet sen ennen konserttiin tuloa levytyksenä tunnistaakseen paremmin omat lempikohtansa tai voidakseen keskittyä paremmin esim. solistin virtuoosimaiseen soittoon teoksen vaikeimmissa kohdissa. Monet kokevat myös, että konsertista ja teoksesta nauttii enemmän, mikäli tutustuu ennen konserttia käsiohjelmaan ja siinä olevaan teosesittelyyn sekä taiteilijaesittelyihin. Kuopion kaupunginorkesterin kausikonserteista (8 konserttia / kausi) on yleensä tarjolla käsiohjelma, josta löytyvät paitsi konserttikohtaiset ohjelmat, myös kunkin konsertin taiteilijavieraiden sekä teosten esittelyt. Käsiohjelmat ovat yleensä tarjolla kauden aikana konsertti-iltoina konserttilämpiössä.

Miten minun tulisi pukeutua?

Monien mielestä Kuopion kaupunginorkesterin konsertit ovat aina juhlatilanteita, minkä vuoksi he pukeutuvat mielellään tilanteeseen juhlavammin tummaan pukuun. Monet sen sijaan tulevat konserttiin esimerkiksi suoraan töistä ja näin ollen pukeutuvat joko siistiin työasuun tai vapaamuotoisempaan asuun. Virallista pukukoodia Kuopion kaupunginorkesterin konsertteihin ei ole.

Voinko ottaa matkapuhelimen ja kameran mukaan?

Kuopion kaupunginorkesterin muusikot ja orkesterin kanssa esiintyvät vierailevat taiteilijat tekevät työtään ja tarjoavat elämyksiä juuri teitä varten.

Kuopion kaupunginorkesterin toive on, että konserttisalin ovien sulkeuduttua, yleisö sulkee matkapuhelimet, hakulaitteet, hälyttävät kellot sekä muut sähköiset laitteet ennen esityksen alkamista sekä jälleen väliajan jälkeen ennen konsertin toisen osion alkamista.

Lisäksi pyydämme ystävällisesti muistamaan, että kyseessä on aina elävän musiikin konsertti. Toivomme, että yleisö pyrkisi minimoimaan kaikki keskittymistä vaikeuttavat häiriötekijät – puhumisen, kuiskaamisen, yskimisen, käsiohjelman tai karkkipapereiden rapistelun – jotka voivat häiritä esiintyjiä ja samalla myös muun yleisön konserttinautintoa.

Lisäksi valokuvaaminen, videokuvaaminen ja nauhoittaminen ei ole Kuopion kaupunginorkesterin konserteissa sallittua (paitsi jos toisin esityksen alussa tai käsiohjelmassa erikseen ilmoitetaan).

Miten löydän konserttiin ja Kuopion Musiikkikeskukseen?

Opastus

Mistä voin ostaa lipun?

Lipunmyynti

Missä minun istumapaikkani on?

Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisali on Kuopion kaupunginorkesterin kotisali, joka soveltuu akustiikaltaan erinomaisesti klassiselle musiikille. Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa on kaikkiaan 1.050 paikkaa: permanto (736 paikkaa), ala-, keski- ja yläsivuparvet sekä takaparvi (yhteensä 314 paikkaa). Esimerkiksi oopperaesityksiin permannon etuosan tasaiselta alueelta poistetaan yleensä 3-5 istuinriviä, jolloin vapautunut osa lattiasta lasketaan orkesterisyvennykseksi.

Katsomon eri alueet on huomioitu Kuopion kaupunginorkesterin normaalien konserttien lippuhinnoittelussa yleensä siten, että permannolle ja parville on eri hinta. Oopperaesityksissä lipputyyppejä saattaa yleensä olla enemmän, sillä esimerkiksi lavastus ym. tuotannolliset tekijät saattavat vaikuttaa näkyvyyteen joiltain katsomon osa-alueilta, jolloin niillä hinnoittelu on yleensä edullisempi.

Ostaessasi pääsylippua voit tutustua Konserttisalin katsomokarttaan.

Milloin minun tulisi saapua paikalle?

Suosittelemme, että saavut konserttipaikalle noin 20-30 minuuttia ennen konsertin alkamisaikaa. Tällöin jää riittävästi aikaa jättää vaatteet vaatesäilytykseen, tehdä viimehetken väliaikavaraus, etsiä oma paikka salista sekä tutustua illan käsiohjelmaan ja seurata, kun muusikot valmistautuvat illan konserttiin lavalla.

Kuopion kaupunginorkesterin konsertit alkavat täsmällisesti ohjelmaan merkittynä kelloaikana. Ovet suljetaan yleensä tasan klo 19, jolloin useimmat konsertit alkavat. Myöhässä paikalle saapuneet asiakkaat päästetään saliin vasta käsiohjelmaan merkityn ensimmäisen teoksen päätyttyä kokonaisuudessaan. Kuopion Musiikkikeskuksen ovimiehille annetun ohjeistuksen mukaisesti yleisöä ei ole lupa päästää saliin kesken teoksen. Myöhässä saliin päästetyt asiakkaat ohjataan yleensä istumaan salin takaosaan ja he voivat hakeutua omalle, pääsylipussa merkitylle paikalleen vasta väliajan jälkeen.

Mikäli joudut jostain syystä lähtemään konsertista ennen väliajan alkua tai konsertin loppua, pyydämme sinua lunastamaan lipun joko permannon takaosasta tai takaparven takaosasta, jolloin pystyt poistumaan paikaltasi aiheuttamatta suurta häiriötä muulle yleisölle tai esiintyjille. Toivomme kuitenkin, että yleisö pysyy paikoillaan aivan konsertin päättymiseen saakka.

Missä kohtaa taputan?

Kuopion kaupunginorkesterin konserteissa taputtamisella voi osoittaa kahtakin eri asiaa: toivottaa orkesterin ja vierailevat esiintyjät yhdessä tai erikseen tervetulleiksi lavalle sekä kiittää esityksestä. Konserttimestaria lukuun ottamatta orkesterin jäsenet saapuvat omille paikoilleen lavalle juuri ennen konsertin alkua. Konserttimestari on viulisti, joka istuu orkesterin ensimmäisessä rivissä ensimmäisessä tuolissa ja vastaa mm. orkesterin virityksestä konsertin alussa ja tarvittaessa myös teosten välillä. Konserttimestari toivotetaan tervetulleeksi lavalle aplodien saattamana sekä muutama minuutti myöhemmin konsertin kapellimestari. Solisti saapuu useimmiten lavalle kapellimestarin seurassa, mutta mikäli kyseessä on konsertti, jossa solisteja on useampia ja teokset vaihtuvat usein, solistien vaihtuessa heidät toivotetaan niinikään tervetulleiksi aplodein.

Esityksen aikana kunkin teoksen osan jälkeen on lyhyt hiljainen tauko ennen kuin seuraava osa alkaa. Teoksen osien määrä – ja se kuinka monta hiljaista taukoa kappaleessa on – selviää konsertin käsiohjelmasta, josta löytyvät teosten nimet sekä teosten osat. Yleisö kiittää esiintyjiä aplodein yleensä vasta teoksen viimeisen osan jälkeen, kun kapellimestari on osoittanut teoksen lopun tai viimeisen sävelen puikollaan tai kädellään.

Mistä saan lisätietoa Kuopion kaupunginorkesterista ja klassisesta musiikista?

Konserttiohjelmistoihin voi tutustua aina uuden kauden alusta alkaen Kuopion kaupunginorkesterin www-sivuilla. Konserttitietoja päivitetään tarvittaessa kauden aikana. Lisäksi www-sivuilta löytyvät vierailevien taiteilijoiden esittelyt, joihin voi tutustua kauden alusta alkaen.

Kuopion kaupunginorkesterin aikaisempaan tuotantoon voi tutustua myös kaupunginorkesterin CD-levyjen kautta. Tutustu tarkemmin CD-levyihin www-sivuillamme. Lisäksi kauden aikana esitettäviin teoksiin voi tutustua myös muiden tallenteiden kautta, joita voi tiedustella esimerkiksi musiikkikirjastoista tai musiikkiliikkeistä.

Lisäksi voit halutessasi liittyä Kuopion kaupunginorkesterin postituslistalle ja sitä kautta saada tietoa postitse kotiisi aina kauden alussa. Mikäli liityt Kuopion kaupunginorkesterin kausikorttiasiakkaaksi ostamalla konserttikauden alussa kausikonserttisarjan kausikortit, saat postia kotiin myös kauden aikana sekä upeita kanta-asiakasetuja.

Tutustu kanta-asiakkuuteen tarkemmin.

Minne mennä ennen konserttia / konsertin jälkeen?

Kuopion kaupunginorkesterin konsertit pidetään yleensä Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa. Kuopion Musiikkikeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, kolmen korttelin päässä Kuopion torista eli suurin osa kaupungin ravintoloista sijaitsee kävelymatkan päässä. Lisätietoa Kuopion ravintolapalveluista löydät mm. KuopioTahkon www-sivuilta.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio