Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kuopion kaupunginorkesteri

Kuopion kaupunginorkesteri, Itä-Suomen suurin sinfoniaorkesteri, jatkaa yli satavuotista kuopiolaista orkesteriperinnettä palvellen samalla koko maakuntaa.

Syksystä 2013 alkaen orkesterin pääkapellimestarina toimii Alberto Hold-Garrido ja 2. kapellimestarina Atso Almila. Kuopion kaupunginorkesterin kunniakapellimestari on akateemikko Jorma Panula.

Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestareina ovat aiemmin toimineet Lauri Siimes, Nicholas Smith (Englanti), Pertti Pekkanen, Robert Black (Yhdysvallat), Atso Almila, Shuntaro Sato (Japani), Vello Pähn (Viro) sekä Sascha Goetzel (Itävalta).  Orkesterilla on vuodessa keskimäärin 60 konserttia, joista suurin osa pidetään Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa; orkesterin esiintymiset Musiikkikeskuksessa ja sen ulkopuolella houkuttelevat yleisöä vuosittain noin 40.000.

Kaupunginorkesteri pyrkii huomioimaan ohjelmistosuunnittelussaan eri ikä- ja asiakasryhmät mahdollisimman laaja-alaisesti. Sinfonisen ohjelmiston ohella se tarjoaa kuulijoilleen myös mm. kamarimusiikkia ja yhdistää voimansa eturivin suomalaisten viihdetaiteilijoiden (mm. Juha Tapio & Johanna Kurkela, Paula Koivuniemi, Vesa-Matti Loiri, Virve Rosti & Pave Maijanen, Suvi Teräsniska, Marco Hietala, Timo Rautiainen & Jarkko Martikainen, Jarkko Ahola) kanssa monimuotoisissa produktioissa.

Yleisö- ja taidekasvatustyö on jatkuva osa Kuopion kaupunginorkesterin toimintaa: vuonna 2010 käynnistettiin orkesterin oma kummilapsi-toiminta 100-vuotisjuhlavuonna eli 2009 syntyneiden kuopiolaislasten kanssa, lisäksi orkesteri on aktiivisesti mukana Kuopion kaupungin yleisö- ja taidekasvatusprojekteissa (mm. K9-toiminta, Kulttuuripolku) sekä järjestää omia lapsille suunnattuja konsertteja.

Konsertit yhteistyössä muiden ammattiorkestereiden sekä -kuorojen kanssa eri puolilla Suomea sekä konsertit Kuopion alueella ja maakunnassa ovat myös tärkeä osa Kuopion kaupunginorkesterin toimintaa. Orkesteri on myös osallistunut vuosikymmenien ajan Kuopion Oopperan tuotantoon. Lisäksi orkesteri on tehnyt monivuotista yhteistyötä Savonlinnan Oopperajuhlien ja muiden festivaalien kanssa sekä tuottanut oopperaa yhteistyössä mm. Moskovan Novaja Operan kanssa.

Kuopion kaupunginorkesteri on esiintynyt viimeisen vuosikymmenen aikana Suomen rajojen ulkopuolella mm. Ruotsissa, Tanskassa, Japanissa, Kiinassa sekä viimeisimpänä Itävallassa. Orkesteri on levyttänyt Finlandia Records -levy-yhtiölle sekä japanilaiselle Octavia Records -levy-yhtiölle. Keväällä 2015 julkaistiin Alba Recordsille tehty tuorein levytys.

Kuopion kaupunginorkesteri on Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesteri.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio