Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kuopion kaupunginorkesteri

Kuopion kaupunginorkesteri, Itä-Suomen suurin sinfoniaorkesteri, jatkaa yli satavuotista kuopiolaista orkesteriperinnettä palvellen samalla koko maakuntaa. Kuopion kaupunginorkesterin kotisali on loistavasta akustiikastaan tunnettu Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisali, jossa suurin osa orkesterin konserteista toteutetaan. Orkesterissa on 44 muusikkoa, jotka edustavat pitkälti yli 10 eri kansallisuutta.

Kuopion kaupunginorkesteri huomioi ohjelmistosuunnittelussaan eri ikä- ja asiakasryhmät laaja-alaisesti. Sinfonisen ohjelmiston ohella se tarjoaa kuulijoilleen myös mm. kamarimusiikkia ja viihdekonsertteja monimuotoisissa produktioissa.

Yleisö- ja taidekasvatustyö on jatkuva osa Kuopion kaupunginorkesterin toimintaa: Suomen 100-vuotisjuhlavuonna eli 2017 syntyneille kuopiolaislapsille toteutettu orkesterin toinen kummilapsiprojekti päättyi tammikuussa 2024, lisäksi orkesteri on aktiivisesti mukana yleisö- ja taidekasvatusprojekteissa (mm. Kuopion kaupungin Kulttuuripolku, Taidetestaajat ja kansainvälinen Saavutettavat orkesterit -hanke) sekä järjestää omia lapsille suunnattuja konsertteja.

Konsertit yhteistyössä muiden ammattiorkestereiden sekä -kuorojen kanssa eri puolilla Suomea sekä konsertit Kuopion alueella ja maakunnassa ovat myös tärkeä osa Kuopion kaupunginorkesterin toimintaa. Orkesteri on myös osallistunut vuosikymmenien ajan Kuopion Oopperan tuotantoon. Lisäksi orkesteri on tehnyt monivuotista yhteistyötä Savonlinnan Oopperajuhlien ja muiden festivaalien kanssa sekä tuottanut oopperaa yhteistyössä mm. Moskovan Novaja Operan kanssa.

Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina toimii vuoden 2023 alusta Eugene Tzigane. Atso Almila jatkaa orkesterin toisena kapellimestarina. Kuopion kaupunginorkesterin kunniakapellimestari on akateemikko Jorma Panula.

Kuopion kaupunginorkesteri on esiintynyt Suomen rajojen ulkopuolella mm. Ruotsissa, Tanskassa, Itävallassa, Japanissa ja Kiinassa. Orkesteri on levyttänyt Finlandia Records -levy-yhtiölle sekä japanilaiselle Octavia Records -levy-yhtiölle. Viimeisin levytys julkaistiin keväällä 2015 Alba Recordsille.

Kuopion kaupunginorkesteri on Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesteri.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio