Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kuopion kaupunginorkesteri

Kuopion kaupunginorkesteri, Itä-Suomen suurin sinfoniaorkesteri, jatkaa yli satavuotista kuopiolaista orkesteriperinnettä palvellen samalla koko maakuntaa.

Elokuussa 2018 orkesterin ylikapellimestarina aloitti Jaakko Kuusisto. Atso Almila jatkaa orkesterin toisena kapellimestarina. Kuopion kaupunginorkesterin kunniakapellimestari on akateemikko Jorma Panula.

Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestareina ovat aiemmin toimineet Lauri Siimes, Nicholas Smith (Englanti), Pertti Pekkanen, Robert Black (Yhdysvallat), Atso Almila, Shuntaro Sato (Japani), Vello Pähn (Viro), Sascha Goetzel (Itävalta) ja Alberto Hold-Garrido (Espanja-Ruotsi).  Orkesterilla on vuodessa keskimäärin 60 konserttia, joista suurin osa pidetään Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa; orkesterin esiintymiset Musiikkikeskuksessa ja sen ulkopuolella houkuttelevat yleisöä vuosittain noin 40.000.

Kaupunginorkesteri pyrkii huomioimaan ohjelmistosuunnittelussaan eri ikä- ja asiakasryhmät mahdollisimman laaja-alaisesti. Sinfonisen ohjelmiston ohella se tarjoaa kuulijoilleen myös mm. kamarimusiikkia ja yhdistää voimansa eturivin suomalaisten viihdetaiteilijoiden (mm. Juha Tapio & Johanna Kurkela, Paula Koivuniemi, Vesa-Matti Loiri, Suvi Teräsniska, Marco Hietala, Timo Rautiainen & Jarkko Martikainen, Jarkko Ahola) kanssa monimuotoisissa produktioissa.

Yleisö- ja taidekasvatustyö on jatkuva osa Kuopion kaupunginorkesterin toimintaa: vuonna 2018 käynnistettiin orkesterin toinen kummilapsiprojekti Suomen 100-vuotisjuhlavuonna eli 2017 syntyneiden kuopiolaislasten kanssa, lisäksi orkesteri on aktiivisesti mukana Kuopion kaupungin yleisö- ja taidekasvatusprojekteissa (mm. Kulttuuripolku) sekä järjestää omia lapsille suunnattuja konsertteja.

Konsertit yhteistyössä muiden ammattiorkestereiden sekä -kuorojen kanssa eri puolilla Suomea sekä konsertit Kuopion alueella ja maakunnassa ovat myös tärkeä osa Kuopion kaupunginorkesterin toimintaa. Orkesteri on myös osallistunut vuosikymmenien ajan Kuopion Oopperan tuotantoon. Lisäksi orkesteri on tehnyt monivuotista yhteistyötä Savonlinnan Oopperajuhlien ja muiden festivaalien kanssa sekä tuottanut oopperaa yhteistyössä mm. Moskovan Novaja Operan kanssa.

Kuopion kaupunginorkesteri on esiintynyt viimeisen vuosikymmenen aikana Suomen rajojen ulkopuolella mm. Ruotsissa, Tanskassa, Itävallassa, Japanissa ja Kiinassa. Orkesteri on levyttänyt Finlandia Records -levy-yhtiölle sekä japanilaiselle Octavia Records -levy-yhtiölle. Viimeisin levytys julkaistiin keväällä 2015 Alba Recordsille.

Kuopion kaupunginorkesteri on Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesteri. Orkesterin ja Kuopion Musiikkikeskuksen hallinnollisena johtajana aloitti maaliskuussa 2018 Katariina Kummala, kun organisaation pitkäaikainen johtaja Michael Claussen jäi eläkkeelle.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio