Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Ylikapellimestari

Jaakko Kuusisto

Kuusiston laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi viulistina 1990-luvulla useiden kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Kuopion Musiikkikeskus ja kaupunginorkesteri ovat tuttuja Kuusistolle vuosikymmenien ajalta. ”Kyseessä ei ole minulle mikä tahansa orkesteri. Olen soittanut heidän solistinaan ensi kertaa jo vuonna 1988 ja varsinaisen ammatillisen urani alku tapahtui orkesterin myötävaikutuksesta Kuopion viulukilpailussa vuonna 1989”, hän kertoo. Kuusisto osallistui viulusolistina Kuopion kaupunginorkesterin Japanin-kiertueelle vuonna 1997 ja sen jälkeen hän on vieraillut kapellimestarina sekä sinfoniakonserteissa että crossover -konserteissa mm. lauluyhtye Rajattoman kanssa. Hänen sävellyksiään on myös esitetty Kuopiossa useissa konserteissa.

Kuusisto on yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja. Hän on esiintynyt laajalti solistina sekä kamarimuusikkona, ja toimenkuvaan on kuulunut myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla. Tällä hetkellä hän toimii Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuoteen 2020 ulottuvalla sopimuksella. Kuusistolla on merkittävä näköalapaikka suomalaisen kulttuurielämän kehittämiseen, sillä hän toimii opetus- ja kulttuuriministerin asettaman VOS-työryhmän puheenjohtajana ja Taiteen edistämiskeskuksen Taideneuvoston jäsenenä.

Kapellimestarina Kuusiston laaja ohjelmisto kattaa teoksia barokista aina aikamme musiikkiin, musiikinlajista riippumatta. Hän on työskennellyt mm. Minnesotan orkesterin, Sydneyn, Adelaiden ja Melbournen orkestereiden, Hannoverin NDR-orkesterin, Belgian kuninkaallisen filharmonian, Lausannen ja Tallinnan kamariorkestereiden, sekä Suomessa mm. Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Turun Filharmonisen Orkesterin, Tampere Filharmonian sekä kamariorkesteri Avantin johtajana. Kuusisto on toiminut Sinfonia Lahden konserttimestarina 1998-2012 sekä Oulu Sinfonian päävierailijana 2005-2009. Oopperakapellimestarina Kuusisto on toiminut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Kuusiston sävellystuotanto pitää sisällään lähes 40 opusta: kamari- ja laulumusiikkia, orkesteriteoksia ja konserttoja, elokuvamusiikkia sekä oopperoita. Sävellystuotannosta mainittakoon Kuopiossakin viime keväänä esitetty koko perheen ooppera Koirien Kalevala, sekä kansainväliseksi menestykseksi noussut viulukonsertto.

 

 

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio