Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Vello Pähn

Vello Pähn (1958-) toimi Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestarina syksystä 2003 kesään 2006.

Vello Pähn on opiskellut Tallinnan konservatoriossa sekä Pietarin musiikkiakatemiassa opettajinaan Arvids ja Maris Jansons. Vuosina 1982-94 Vello Pähnillä oli kiinnitys Tallinnan Estonia-teatteriin, missä hän johti useita oopperoita, kuten Carmen, Madame Butterfly, La Traviata, Hovanštšina, Lemmenjuoma, Jevgeni Onegin ja Figaron häät.

Vuodesta 1988 lähtien Vello Pähn on ollut vakituinen vierailija Pariisin Kansallisoopperassa. Oopperan balettiseurueiden kanssa Pähn on tehnyt useita kiertueita eri puolilla maailmaa, viimeksi Kiinassa järjestetyn Ranskan kulttuurivuoden päätösjuhlallisuuksissa Shanghaissa syksyllä 2005. Vuosien mittaan hän on työskennellyt mm. legendaarisen tanssijan Rudolf Nurejevin sekä arvostettujen koreografien, kuten Maurice Bejarin, John Neumeierin ja Jiri Kyliánin kanssa.

Kesällä 1996 Vello Pähn debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla johtaen Lentävän Hollantilaisen ja sai ylistävät arvostelut niin medialta kuin yleisöltäkin. Pähn johti menestyksekkäästi saman produktion Savonlinnan Oopperajuhlien vierailuesityksissä Peraladan ja Santanderin oopperafestivaaleilla Espanjassa ja vuonna 2003 Tanskan Hedelandin festivaalilla. Kesäkausina 1999 ja 2000 Pähn johti Savonlinnassa Gounod’n oopperan Faust. Hän on vieraillut myös mm. Dresdenin Semper oopperassa ja Göteborgin oopperassa.

Vello Pähn vierailee säännöllisesti Berliinin molemmissa suurissa oopperataloissa (vuonna 2005 hän johti Berliinin Staatsoperissa oopperat Lemmenjuoma ja Madame Butterfly), Hampurin valtionoopperassa sekä Milanon La Scalassa. Vuonna 2006 hän debytoi Wienin valtionoopperassa.

Baletti- ja oopperaproduktioiden lisäksi Vello Pähn on johtanut lukuisia sinfoniaorkestereita eri puolilla Eurooppaa sekä Venäjällä, Georgiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Pähn on Viron valtion sinfoniaorkesterin vakituinen kapellimestarivieras. Vuosina 2001-2003 Pähn toimi Viron Musiikkiakatemian oopperakoulutuksen professorina ja pääkapellimestarina.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio