Kuopion Kaupunginorkesteri

Pertti Pekkanen

Pertti Pekkanen (17.10.1944-) toimi Kuopion kaupunginorkesterin kapellimestarina Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon vt. professuurinsa jälkeen vuosina 1989-91.

Pertti Pekkanen suoritti kapellimestaritutkinnon Sibelius-Akatemiassa vuonna 1972 opettajinaan Tauno Hannikainen, Simon Parmet sekä Jorma Panula. Hän on syventänyt opintojaan mm. Itävallassa professori Hans Swarowskyn johdolla. Vuonna 1973 hän osallistui menestyksekkäästi Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailuun Berliinissä.

Suuren yleisön tietoisuuteen Pekkanen tuli jouduttuaan yllättäen täyttämään sairastuneen kapellimestarin paikan Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa vuonna 1973. Tämän jälkeen hän työskentelikin orkesterin apulaiskapellimestarina kausina 1973-1974. Onnistuneen debyytin jälkeen hänet kiinnitettiin Turun kaupunginorkesterin taiteelliseksi johtajaksi vuodesta 1975 alkaen. Tätä vakanssia Pekkanen hoiti peräti 12 vuotta. Vuosina 1987-88 Pekkanen toimi Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon vt. professorina. Hän on toiminut myös Lappeenrannan ja Vaasan kaupunginorkestereiden kapellimestarina.

Pertti Pekkanen debytoi oopperakapellimestarina vuonna 1978 Turussa Mozartin oopperassa Così fan tutte. Vuodesta 1984 hän on johtanut Suomen Kansallisoopperassa mm. Bizet’n Carmenin, Tšaikovskin Jevgeni Oneginin, Madetojan Pohjalaisia, Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan ja Kortekankaan Isän tytön esityksiä sekä Ahon Hyönteiselämää -oopperan kantaesityksen.

Pekkanen on johtanut myös Savonlinnan Oopperajuhlilla (Verdin Kohtalon voima). Tampereen Oopperassa hän on johtanut Tšaikovskin Patarouvan, Wagnerin Lentävän hollantilaisen, Puccinin Manon Lescaut’n, Kokkosen Viimeiset kiusaukset ja Verdin Requiemin näyttämöversion. Vuonna 2005 hän johti Turussa Lentävän hollantilaisen esitykset.

Pertti Pekkanen on johtanut useita levytyksiä, joista mainittakoon Turun kaupunginorkesterin kanssa tehty Einar Englundin ensimmäisen sinfonian sisältävä äänite, joka ensimmäisenä suomalaisena levytyksenä sijoittui Gramophone-lehden äänestyksessä kymmenen parhaan levyn listalle.

Pekkanen on vieraillut orkesterinjohtajana Pohjoismaiden lisäksi Puolassa, Saksassa, Englannissa, Sveitsissä, Tšekissä ja Venäjällä, jossa hän johti Pietarin filharmonikkoja. Japanissa yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. Tokion ja Osakan filharmonikot.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio