Kuopion Kaupunginorkesteri

Nicholas Smith

Vuonna 1998 50-vuotisjuhliaan sekä 25-vuotistaiteilijajuhlaansa kapellimestarina viettänyt Nicholas Smith toimi Kuopion kaupunginorkesterin kapellimestarina vuosina 1982-89, Lauri Siimeksen pitkän luotsauksen jälkeen. Smith johti kaupunginorkesterin soittajat uuteen ”eurooppalaiseen” kauteen ”Proms”-konsertteineen ja kansainvälisine virikkeineen.

Nicholas Smithin ura alkoi oboistina legendaarisen Leon Goosensin johdolla, mutta orkesterinjohtamisesta tuli pian hänen mielenkiintonsa kohde. Vuonna 1976 hän opiskeli Franco Ferreran johdolla Siennassa. Opinnoistaan kuuluisalla kapellimestariluokalla, jolle osallistuivat Nicholas Smithin lisäksi mm. Kyung Whun Chung, Yoel Levi ja Martin Fischer-Dieskau, hänet palkittiin Diploma de Meritolla.

Nicholas Smith on saavuttanut erittäin aktiivisen uran vierailevana kapellimestarina, työskennellen lähes kaikkien suomalaisten ja lukuisten englantilaisten orkestereiden kanssa. Hän on ollut Thüringen State Symphony Orchestran vakiovieras Saksassa ja johtanut orkestereita myös Espanjassa, Puolassa ja Unkarissa.

Smithin rakkaus balettia kohtaan on heijastunut laaja-alaiseen johtamiseen kansainvälisissä baleteissa, kuten esim. Suomen Kansallisbaletissa, Lontoon kaupungin baletissa ja Ballet du Nordissa. Hänellä on myös aivan erityinen suhde teatteria ja oopperaa kohtaan ja hän onkin johtanut vuosien aikana yli 30 oopperaproduktiota ja useita satoja esityksiä. Nykyään hän tekee vakituisesti töitä kolmen eri orkesterin pääkapellimestarina; Performing Arts sinfoniaorkesteri (Englanti) 1990 lähtien, Etelä-Carolinan filharmoninen orkesteri 1993 lähtien sekä Newberryn Ooppera, Etelä-Carolinassa 1998 lähtien.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio