Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kummilapsitoiminta

Kummilapsiprojekti 2017

Suomen juhlavuoden kunniaksi Kuopion kaupunginorkesteri aloitti toisen kummilapsiprojektinsa. Orkesterin uusi kummilapsiprojekti käynnistyi keväällä 2018, jolloin kaikki Kuopiossa vuonna 2017 syntyneet lapset kutsuttiin orkesterin kummilapsiksi. Perheille lähetettiin kutsut tulla mukaan toimintaan. Monivuotisen taidekasvatussuunnitelman mukaisesti kummilapsille tullaan esittelemään musiikin eri tyylilajeja eri teemojen ja esiintyjien kautta lasten ikätasoon sopivalla tavalla.

Hankkeeseen on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta.

Kummilapsiprojekti 2009-2016

Kuopion kaupunginorkesteri juhli vuonna 2009 100-vuotista kuopiolaista orkesteritoimintaa. Juhlavuoden kunniaksi orkesteri kutsui kaikki vuonna 2009 syntyneet lähes 1000 kuopiolaista lasta kummilapsikseen.

Orkesteri halusi tietoisesti kehittää ja syventää siihen asti tehtyä yleisökasvatustyötä aloittamalla monivuotisen toiminnan kuopiolaisten perheiden kanssa. Ensimmäinen kummilapsitapaaminen järjestettiin joulukuussa 2010 orkesterin ”kotona” eli Kuopion Musiikkikeskuksessa. Tapaamiseen lapset saivat kutsun orkesterin omalta kummilapsimaskotilta, Pikku Mammutilta, jonka ulkoasun on suunnitellut Riina-Liisa Leinonen. Sittemmin kummilapset yhdessä vanhempiensa, huoltajiensa, sisarusten ja myös isovanhempien seurassa kohtasivat kummiorkesterinsa konserttitilanteissa Kuopion Musiikkikeskuksessa säännöllisesti pari kertaa vuodessa.  Suurin osa kutsutuista perheistä otti kutsun vastaan ja osallistui tapaamisiin.

Monivuotisen taidekasvatussuunnitelman mukaisesti kummilapsille esiteltiin musiikin eri tyylilajeja eri teemojen kautta.  Vuonna 2010 käynnistetty kummilapsiprojekti päättyi 18.5.2016 kummilasten valmistujaisjuhlaan, jossa mm. jaettiin kummilapsidiplomit ja kantaesitettiin sävelpisaroista muodostunut teos nimeltään Taikaseinä.

Kuuden vuoden aikana kummilapsilla oli ainutlaatuinen tilaisuus tutustua monenlaiseen musiikkiin ja orkesterin toimintaan oman aikuisen kanssa. Orkesteri tarjosi kummilapsille ja heidän perheilleen räätälöityjä konsertteja ja toimintatuokioita, joissa kävi yhteensä noin 7.000 pientä ja isoa kuulijaa. Konsertissa käynnistä muodostui monelle perheelle uusi harrastus. Toiveena olikin ollut, että musiikki jäisi kiinteäksi osaksi lasten elämää rikastuttaen koko perheen arkea jatkossakin. Musiikki voi pienestä pitäen olla kiinteä osa lapsen elämää ja antaa virikkeitä niin lapsen kuin aikuisenkin arkeen. Lapsen varttuessa musiikkitietämys karttuu, mutta samalla reppuun jää myös monia aikuisen kanssa vietettyjä unohtumattomia hetkiä – oli kyseessä sitten oma äiti tai isä, isovanhempi tai vaikka kummi.

Kummilapsiprojekti on ollut osa kaupunginorkesterin pitkäntähtäimen suunnitelmaa siirtää musiikillista kulttuuriperimää seuraaville sukupolville, kehittää lasten ja nuorten taidekasvatustoimintaa sekä tutustuttaa lapsia musiikin virikkeelliseen ja monimuotoiseen maailmaan heille räätälöidyissä konserteissa. Samanaikaisesti on rakennettu myös kasvualustaa nousevalle yleisösukupolvelle.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio