Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kummilapsitoiminta

Kummilapsi-projekti 2017

Suomen juhlavuoden kunniaksi Kuopion kaupunginorkesteri aloitti toisen kummilapsiprojektinsa. Orkesterin uusi kummilapsiprojekti käynnistyi keväällä 2018, jolloin kaikki Kuopiossa vuonna 2017 syntyneet lapset kutsuttiin orkesterin kummilapsiksi. Perheille lähetettiin kutsut tulla mukaan toimintaan. Monivuotisen taidekasvatussuunnitelman mukaisesti kummilapsille tullaan esittelemään musiikin eri tyylilajeja eri teemojen ja esiintyjien kautta lasten ikätasoon sopivalla tavalla.

Hankkeeseen on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta.

Toukokuun konserttien ohjelma YouTube-linkkeineen.

Kummilapsi-projekti 2009-2016

Kuopion kaupunginorkesteri juhli vuonna 2009 100-vuotista kuopiolaista orkesteritoimintaa – juhlavuoden tunnelmissa tehtiin matkaa menneisiin vuosiin ja soitettuihin säveliin katse kuitenkin vahvasti tulevaisuudessa ja uusissa musiikkisukupolvissa. Juhlavuoden kunniaksi orkesteri kutsui kaikki vuonna 2009 syntyneet lähes 1000 kuopiolaista lasta kummilapsikseen. Juhlavuonna syntyneet lapset symboloivat orkesterille ja koko kaupunkiyhteisölle tulevaisuutta ja uutta mahdollisuutta.

Orkesteri halusi tietoisesti kehittää ja syventää siihen asti tehtyä yleisökasvatustyötä aloittamalla monivuotisen toiminnan kuopiolaisten perheiden kanssa. Ensimmäinen kummilapsitapaaminen järjestettiin joulukuussa 2010 orkesterin “kotona” eli Kuopion Musiikkikeskuksessa. Tapaamiseen lapset saivat kutsun orkesterin omalta kummilapsimaskotilta, Pikku Mammutilta, jonka ulkoasun on suunnitellut Riina-Liisa Leinonen. Sittemmin kummilapset yhdessä vanhempiensa, huoltajiensa, sisarusten ja myös isovanhempien seurassa ovat kohdanneet kummiorkesterinsa konserttitilanteissa Kuopion Musiikkikeskuksessa säännöllisesti pari kertaa vuodessa.  Suurin osa kutsutuista perheistä on ottanut kutsun vastaan ja osallistunut tapaamisiin.

Monivuotisen taidekasvatussuunnitelman mukaisesti kummilapsille on esitelty musiikin eri tyylilajeja eri teemojen kautta. Projektin alussa lapset tutustuivat pieninä ryhminä musiikin virikkeelliseen maailmaan heille räätälöidyissä konserteissa taidekasvattaja Tiina Kekäläisen johdattelemana.

Barokkimusiikki tuli tutuksi Vivaldin Neljän vuodenajan ja luontovalokuvien myötä, romantiikan ajan musiikki yhdistyi orkesterisoitinten esittelyyn. Moniaistisuus lähtökohtana orkesterimusiikkiin on yhdistetty kuvia, värejä ja liikettä. Saint-Saënsin Eläinten karnevaalin sävelet ovat innoittaneet liikkumaan eläinten lailla ja Rajalan koulun lapsikuoron kanssa laulettuihin tuttuihin lastenlauluihin on yhdistetty sylileikkejä.

Myöhemmin orkesterin kanssa lavalle on noussut mm. kapellimestariklovni Melvin Tix, lauluduo Mimmit sekä Katti Matikainen. Hilla ja Liisi -musiikkisadussa musiikki ja tarina kulkivat käsi kädessä. Kävelykonsertissa orkesterin soittimia pääsi näkemään ja kuulemaan läheltä, kun kuulijatkin saivat käydä soiton aikana lavalla.

Helmikuussa 2016 Kuopion kaupunginorkesteri tarjosi konsertti-illan, jossa orkesterin vieraana lavalla esiintyi Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! Ennen konserttia esikouluikään kasvaneet kummilapset loivat Sanataidekoulu Aapelin taidetyöpajoissa seikkailutarinoita. Tarinoihin voi tutustua tarkemmin Aapelin www-sivuilla. Kummilapset saivat myös ennakkoon kotiin Aapelin sanataideohjaaja Anne Karjulan ja taidekasvattaja Tiina Kekäläisen ideoiman tehtävän: he saivat piirtää suureen vesipisaraan mieluisimman orkesterisoittimensa sekä kirjoittaa mieleenpainuvimpia kokemuksia vuosien aikana koetuista kummilapsitapaamisista. Näitä muistojen sävelpisaroita lapset sijoittivat itse seinän kokoiselle nuottiviivastolle konsertti-iltana rakentaen samalla yhteisöllisesti omaa sävellystään.  Sanataidekoulu Aapeli on saanut Taiteen edistämiskeskukselta tukea toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen yhteistyössä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa.

Kuopion kaupunginorkesterin vuonna 2010 käynnistetty ensimmäinen kummilapsiprojekti päättyi 18.5.2016 kummilasten valmistujaisjuhlaan, jossa mm. jaettiin kummilapsidiplomit ja kantaesitettiin sävelpisaroista muodostunut teos nimeltään Taikaseinä. Teoksen sovitti sinfoniakokoonpanolle kaupunginorkesterin oboen varaäänenjohtaja, Dimas Ruiz Santos.

Kuuden vuoden aikana kummilapsilla on ollut ainutlaatuinen tilaisuus tutustua monenlaiseen musiikkiin ja orkesterin toimintaan oman aikuisen kanssa. Orkesteri on tarjonnut kummilapsille ja heidän perheilleen räätälöityjä konsertteja ja toimintatuokioita, joissa on käynyt yhteensä noin 7.000 pientä ja isoa kuulijaa. Konsertissa käynnistä on muodostunut monelle perheelle uusi harrastus. Toiveena onkin ollut, että musiikki jää kiinteäksi osaksi lasten elämää rikastuttaen koko perheen arkea jatkossakin. Musiikki voi pienestä pitäen olla kiinteä osa lapsen elämää ja antaa virikkeitä niin lapsen kuin aikuisenkin arkeen. Lapsen varttuessa musiikkitietämys karttuu, mutta samalla reppuun jää myös monia aikuisen kanssa vietettyjä unohtumattomia hetkiä – oli kyseessä sitten oma äiti tai isä, isovanhempi tai vaikka kummi.

Kummilapsiprojekti on ollut osa kaupunginorkesterin pitkäntähtäimen suunnitelmaa siirtää musiikillista kulttuuriperimää seuraaville sukupolville, kehittää lasten ja nuorten taidekasvatustoimintaa sekä tutustuttaa lapsia musiikin virikkeelliseen ja monimuotoiseen maailmaan heille räätälöidyissä konserteissa. Samanaikaisesti rakennetaan myös kasvualustaa nousevalle yleisösukupolvelle.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio