Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Ylikapellimestari Eugene Tzigane

Eugene Tzigane valittiin Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi sopimuksella, joka tuli voimaan vuoden 2023 alussa. Hänen suunnittelemansa ensimmäinen konserttikausi on syksy 2023. Tzigane on vieraillut johtamassa Kuopion kaupunginorkesteria useita kertoja vuodesta 2015 lähtien.

Japanilaissyntyinen, molemmin puolin Tyyntä Valtamerta varttunut ja nykyään Euroopassa vaikuttava Eugene Tzigane kasvoi taiteellisessa perheessä kirjallisuuden, elokuvien, tanssin ja musiikin ympäröimänä. Hän altistui jo varhaisesta iästä lähtien eri alkuperien taiteenlajeille jazzista ja klassisesta repertuaarista itäeurooppalaiseen kansanmusiikkiin ja tanssiin.

Monivivahteinen kulttuurien ja musiikillisten kiinnostuksenkohteiden kirjo on tehnyt Tziganesta muusikon, joka ajattelee yli tavanomaisten rajojen, kategorioiden ja perinteiden. Hän pyrkii jatkuvasti löytämään tuoreita esitystapoja tuttuihin teoksiin. Viime vuosina hän on perehtynyt erityisesti eri musiikkiperiodien inspiroimiin esityskäytäntöihin.

”Kysyn itseltäni, miten Beethoven tai Liszt soittivat? Tai miten Wagner mullisti orkesterin johtamisen? Mitkä olivat ihanteet ja filosofiat, jotka ohjasivat heidän toimintaansa säveltäjinä ja esiintyjinä? Vastaavuus on sama kuin estradilla olevalla näyttelijällä, joka ilmentää henkilöhahmoa realistisella ja uskottavalla tavalla. Kyse on historiallisesti inspiroituneiden esityskäytäntöjen kokonaisvaltaisesta lähestymisestä”, Tzigane kuvailee.

Tzigane on tehnyt kapellimestariopintoja arvostetussa Juilliardin musiikkikorkeakoulussa sekä Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa ja voittanut useita palkintoja kapellimestarikilpailuissa. Ylistävien arvioiden siivittämänä hän on vieraillut johtamassa orkestereita aina Japania ja Australiaa myöten. Hän on johtanut oopperaa mm. Frankfurtissa, Hampurissa ja Tukholmassa. Kuopiossa Tzigane on tuonut usein esiin unohdettuja teoksia ja vähemmistöihin kuuluvien säveltäjien musiikkia.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio