Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

2. kapellimestari

Atso Almila

Kapellimestari, säveltäjä Atso Almila on toiminut syyskaudesta 2007 alkaen Kuopion kaupunginorkesterin 2. kapellimestarina.

Hän on toiminut Tampereen kaupunginorkesterin kapellimestarina vuosina 1987-1989; Joensuun kaupunginorkesteria hän johti vuosina 1993-2000 ja Kuopion kaupunginorkesteria vuosina 1995-2000. Almila oli Seinäjoen kaupunginorkesterin päävierailija vuosina 2000-2010. Tammikuussa 2010 hän aloitti Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena neuvonantajana ja 2011 keväällä hänet nimitettiin uudelleen orkesterin taiteelliseksi johtajaksi.

Almila on vieraillut säännöllisesti Suomen oopperayhdistyksissä, Kansallisoopperassa sekä sinfoniaorkestereissa. Ulkomaiset vierailut ovat tapahtuneet Ruotsiin, Sveitsiin ja Kiinaan. Almila on tehnyt runsaasti nuoriso-orkesterityötä eri maissa. Kesällä 2013 hän johti Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Almilan sävellystuotanto käsittää kuusi oopperaa, viisi sinfoniaa, joista neljäs myös balettiteos, puhallinorkesteriteoksia, konserttoja useille soittimille, soolo- ja kamariteoksia sekä jousille että puhaltimille, teatteri- ja elokuvamusiikkia.

Almila oli 1990-luvulla kaksi perättäistä kautta Valtion Säveltaidetoimikunnan jäsenenä. Hänelle myönnettiin valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha vuonna 2005. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kultainen kunniamerkki Suomen orkesterielämän hyväksi tehdystä työstä myönnettiin Almilalle syksyllä 2006. Alun perin helsinkiläinen Almila on asunut Kuopiossa vuodesta 1996.

Almila opiskeli Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla 1970-luvulla. Almila on toiminut elokuusta 2013 lähtien Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professorina.

Syyskuussa 2010 ilmestyi Almilan kokoama kirja Vaistoa on vaikia opettaa, Atso Almilan ja Jorma Panulan keskusteluja kapellimestarin työstä, opettamisesta, musiikista ja elämästä.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio