Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kuopion kaupunginorkesterin syksy kutsuu löytöretkelle

Facebook Twitter

Julkaistu 03.05.2024

Kaupunginorkesterin syyskauden rungon muodostavat sinfoniakonsertit, joita on yhdeksän. Näiden lomassa nautitaan korkeatasoisesta pop- ja viihdemusiikista, jalkaudutaan kentälle ja kouluihin, muistetaan erityisryhmät sekä kauden lopuksi virittäydytään iloiseen joulutunnelmaan.

 

Syyskausi käynnistetään kesän viimeisenä päivänä 31.8. torikonsertilla. Orkesterin solistiksi saapuu kaupungin oma poika, Olli Halonen, jonka suosituimpiin lauluihin on tehty komeasti soivat orkesterisovitukset. Ollin hittien lomassa soitetaan orkesterimusiikin kepeitä helmiä, alkusoittoja ja tilaisuuteen sopivia pikkukappaleita. Yksi nosto on syytä tehdä: orkesteri juhlistaa kotikaupungin suuren pojan, harmonikkataiteilija Veikko Ahvenaisen 95-vuotisjuhlavuotta esittämällä tuoreen sinfoniaorkesterisovituksen hänen teoksestaan Savolaisten marssi. Suomen kesä, kuten Olli Halonen laulaa, kestää pienen hetken vain. Sääolosuhteiden niin vaatiessa torikonsertti toteutetaan Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa.

Kausikonsertit käynnistyvät yhteiskonsertilla Pohjois-Karjalan parhaiden eli Joensuun kaupunginorkesterin kanssa. Eugene Tzigane taikoo yli 80 hengen orkesterista suuria tunteita ja mahtavan musiikkienergisen latauksen Wagnerin, Lisztin ja Mahlerin sävelin. Konsertin ankkurina on ikisuosikki, Mahlerin titaani-sinfonia (sinfonia nro 1).

Syksyn konserteissa kuullaan kuopiolaisten suosikkisäveltäjän, Antonín Dvorákin sinfonioita kaksin kappalein. Dramaattinen ja tummasävyinen voitonsinfonia nro 7 syyskuun puolivälissä, ja valoisa, tanssillinen sinfonia nro 8 marraskuussa. Säveltäjänaisia juhlistetaan usean konsertin ohjelmissa, mm. Helvi Leiviskää Juha-elokuvan musiikista koostetun sarjan muodossa, Ida Mobergia hänen Auringonnousu-orkesterisarjan kautta, Elfrida Andrée’ta alkusoitolla sekä Anna Clynea Sound and Fury -teoksella. Ranskalaisen Louise Farrencin sinfonia nro 3 esitetään marraskuussa Ääni ja vimma -nimisessä konsertissa.

Marraskuussa käynnistyy Kuopion kaupungin 250-vuotisjuhlavuosi. Juhlinta alkaa orkesterin konsertissa 21.11. Atso Almilan juhlavuosialkusoiton sävelin. Konsertin solistina on kitarataiteilija Ismo Eskelinen, joka esittää Jukka Tiensuun mielikuvitusrikkaan kitarakonserton “Aim”. Robert Kajanuksen Suomalainen rapsodia nro 1 on varhaisen Suomi-sävelaarteistomme kivijalkaa: kansanlaulumelodiat leikkivät ja lyövät kättä täysromanttisen orkesteripauhun keskellä.

Beethovenin sinfonia nro 9 on orkesterikirjallisuuden ikonisimpia teoksia. Sen säveltämisestä on kulunut 200 vuotta, joka on erinomainen syy muistuttaa mieliin, miksi teos oli aikanaan – ja edelleenkin – niin vallankumouksellinen. Ilmassa on spektaakkelin tuntua, kun Beethoven-suurkuoro ja hulppeat solistit astuvat 12.12. Musiikkikeskuksen laajennetulle esiintymislavalle.

Joululauluista kauneimmat soivat tänäkin vuonna, tällä kertaa Hollywood-tyyliin säihkyen ja kimaltaen. Orkesterin nuotistoon on hankittu valikoima Boston Pops -viihdeorkesterin joululaulusovituksia, joita esittelemme nyt heti tilaisuuden tullen kotiyleisöllemme. Konsertissa lauluapuna myös taidelukio Lumitin kuoro.

Vielä sananen viihteestä: Iiro Rantala ja duo Tiksola (Minna Pensola & Antti Tikkanen) esittävät Rantalan teoksia Elämän ilo -nimisessä konsertissa. Konserttiin sisältyy myös tuore Veneziana-kokonaisuus, joka kertoo Venetsiasta ja siitä, kuinka kaupunki vaikutti säveltäjiin ja säveltäjät kaupunkiin. Teos on Jazz@BerlinPhilharmonic-konserttisarjan tilausteos, ja levytettiin tuoreeltaan ACT-levy-yhtiölle.

Henkeäsalpaavien luontokuvien äärelle pääsee Tunturin tarina -elokuvakonsertissa. Dokumenttielokuva heijastetaan konserttisalin suurelle valkokankaalle, ja kaupunginorkesteri yhdessä Tuulettaret-lauluyhtyeen kanssa esittää elokuvan ääniraidan live-versiona. Erkki Lasonpalo johtaa esityskoneistoa.

Popin puolelle käännytään PartyTuure-konsertissa. Yleisön suosikki Tuure Kilpeläinen esiintyy yhdessä kaupunginorkesterin kanssa esittäen lauluja niin tuoreelta soololevyltään kuin Kaihon karavaani -vuosilta. Kaj Chydeniuksen juhlakonsertti kääntyy suru-uutisten johdosta muistokonsertiksi. Se ei hänen laulujensa tenhoa himmennä, päin vastoin, muisto elää vahvana ja puhuttelevana. Jussi Chydenius ja Oona Airola tulkitsevat.

Syyskaudella kaupunginorkesterin kanssa lavalle nousee tuttuja kasvoja talon omien kapellimestareiden Eugenen ja Atson lisäksi mm. Ari Rasilainen, Antti Rissanen, Duo Tiksola sekä Lilli Maijala. Yleisölle esiteltäviä uusia kasvoja edustavat kapellimestarit Tomaš Netopíl ja Simon Gaudenz. Solistivieraista Kuopion debyyttinsä tekevät mm. viulisti Shunske Sato, trumpetisti Lucienne Renaudin Vary sekä harpisti Anaëlle Tourret. Uskon, että nämä vanhat tuttavuudet ja uudet vierailijat tarjoavat kuopiolaisyleisölle hienoja löytöretkiä ennen kuulemattomiin sävelmaisemiin.

Tervetuloa elävän musiikin äärelle sinun kaupunginorkesterisi konsertteihin!

Jari Eskola
johtaja
Kuopion Musiikkikeskus ja kaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio