Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kevättä rinnassa 2024

Facebook Twitter

Julkaistu 08.01.2024

Hyvät Kuopion kaupunginorkesterin ystävät – tervetuloa kevään 2024 konserttien pariin! Kevään konserttitarjonta on monipuolinen katsaus niin sinfoniakirjallisuuden kaanoniin kuin kaanonin ulkopuolelle jääneisiin säveltäjiin ja teoksiin. Tule konserttiin, ja anna meidän yllättää sinut!

(HUOM! Muista katsoa blogin lopusta kevääseen liittyvät Jarin kuuntelutärpit)

Kevään kausikonserteissa kaupunginorkesteri juhlistaa mm. itävaltalaissäveltäjä Anton Brucknerin 200-vuotisjuhlavuotta sekä mestarisäveltäjä Kalevi Ahon 75-vuotisjuhlavuotta. Brucknerin massiivinen Sinfonia nro 4, lisänimeltään “romanttinen”, kuullaan yhteistyössä Kuopion Musiikkikeskuksessa toimivien oppilaitosten kanssa. Lavalla kaupunginorkesterin rinnalla on joukko opiskelijasoittajia. Kalevi Ahon kekseliään nokkahuilukonserton solistina lavalle nousee valtakunnan virallinen nokkahuiluvelho Eero Saunamäki, kaikkiaan neljän erikokoisen nokkahuilun kanssa.

Barokkimusiikin viehkeyttä tulee tarjoamaan vanhan musiikin spesialisti, Kreeta-Maria Kentala. Hän johtaa orkesteria soittaen, eli musiikin tekemisen intensiteetti nousee korkeimpiin sfääreihin. Barokkiviikolla orkesteria laajennetaan mm. cembalolla, luutulla ja teorbilla. Konserttietkoilla orkesterin I-viulisti Lev Berkovskiy esittelee harvinaisen barokkisoittimen, viola da spallan.

Sibelius-harvinaisuuksia on tiedossa helmikuussa, kun Tuomas Hannikainen tulee johtamaan rekonstruoimansa Konserttialkusoiton sekä Karelia-musiikin täydennetyn version ensiesityksen. “Karelia Relicta” (hylätty Karjala) -sarjan on täydentänyt Hannikainen itse sekä jo edesmennyt säveltäjä Jouni Kaipainen. Konserttialkusoitto oli kadoksissa yli 100 vuotta, kunnes siihen viittaavia merkintöjä löytyi eräistä vanhoista käsikirjoitusnuoteista. Samassa konsertissa kuullaan vuodenaikaan sopien myös Kallaveden jään ääniä: äänitaiteilija Lauri Hallikaisen äänittämää jää-ääntelyä yhdistetään orkesterin soittoon.

Lapsille, nuorille ja perheille on kiinnostavaa ohjelmaa: Aave pyykkinarulla -musiikkisatu sopii koko perheelle, myös niille nuorimmille kuulijoille. Nuorisolle tarjolla on tietokonepelimusiikkia, kun suosittu SCORE-pelimusiikkisarja palaa Kuopioon. Final Fantasy, Assasin’s Creed, The Last of Us… siinä joitain eeppisten pelien nimiä. Avoimien ovien päivänä on tarjolla pääsy aivan orkesterin iholle, kun Kuopiossakin tehdään alunperin tanskalainen Open Orchestra -konsertti. Konsertissa yleisö pääsee liikkumaan orkesterin sisällä ja ympärillä. Musiikki on parhaimmillaan keskellä pauhaavaa orkesteria!

Arjen harmautta on hyvä värittää viihteellä. Huhtikuun alussa kaupunginorkesteri heittäytyy Suomen euroviisujen historiaan. Saara Aalto ja Jore Marjaranta tulkitsevat euroviisuklassikkoja Tipi-tiistä, Pump-pumpin ja Reggae OK:n kautta Hard Rock Hallelujaan. Tämän autenttisemmaksi esitykset eivät enää tule, käytössämme on nimittäin Yleisradion arkistosta saadut alkuperäiset nuottimateriaalit! Kun euroviisuhuumasta on toivuttu, onkin vuorossa vappukonsertti. Lontoon musikaaliteattereissa oppinsa saanut kapellimestari Nick Davies luotsaa orkesteria ohjelmistossa, joka sisältää niin musikaali-, operetti- kuin elokuvamusiikin numeroita. Juontavat solistit Mari Palo ja Ville Rusanen luovat viihdyttävän tunnelman – sihijuoma virratkoon!

Tämä ja paljon muuta on tarjolla sinun kaupunginorkesterisi keväässä 2024! Tule ja ylläty!

Jari Eskola
Johtaja
Kuopion Musiikkikeskus ja Kuopion kaupunginorkesteri

Jarin tärpit:

Klassikkoteoksia:

Anton Bruckner: Sinfonia nro 4
Gustav Mahler: Sinfonia nro 9
Leevi Madetoja: Sinfonia nro 3
Sergei Rahmaninov: Pianokonsertto nro 3
Antonio Vivaldi: Kevät
Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 4
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 5

Ylläty:

Sir Michael Tippett: Fantasia Corellin teemasta
Heinrich Ignaz Franz Biber: Kerjäläisen kirkkomatka
Antonio Vivaldi: Fagottikonsertto e-molli
Louise Farrenc: Alkusoitto nro 1
Matthieu Stefanelli: Hypnos

Solistitärpit:

Johannes Brahms: Kaksoiskonsertto viululle ja sellolle
Hector Berlioz: Laulusarja Kesäöitä
Andrea Tarrodi: Sellokonsertto

Tutustu kevään ohjelmistoon

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio