Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Minnan taivas -oopperan kantaesitys syyskuussa Kuopiossa

Facebook Twitter

Julkaistu 30.08.2022

Kuopion kaupunginorkesteri soittaa oopperan orkesterina

Jukka Linkolan säveltämän Minnan taivas -oopperan kantaesitys soi Kuopion Musiikkikeskuksessa 8.9.2022; muut esitykset toteutetaan 9.-11.9. Minna Canthin roolissa esiintyy valovoimainen sopraano Marjukka Tepponen ja pukusuunnittelussa nähdään muotisuunnittelija Katri Niskasen kädenjälkeä. Oopperan suojelijana toimii ulkoministeri Pekka Haavisto.

Tammikuulta 2022 koronarajoitusten takia siirretyn Minnan taivas -oopperan esitykset lähestyvät. Savo-ooppera ry:n tilausteos, Jukka Linkolan säveltämä Minnan taivas pohjautuu Kuopiossa eläneen kirjailijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Minna Canthin elämään. Veera Airaksen librettoon pohjautuvassa komediallisessa oopperassa seikkailee myös useita muita kansallishistoriallisia merkkihenkilöitä, kuten Johan Vilhelm Snellman, Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt. Pohjois-Savossa vahvasti vaikuttaneiden roolihahmojen ympärille kietoutuva tieto on osa kansakuntamme tarinaa, joka ansaitsee merkittävämmän huomion myös taiteen keskuudessa. ”Kotiseutu- ja kansallistunteen vahvistaminen on yksi tämän oopperan keskeisistä tavoitteista. Olkoonpa tämä samalla savolaisuuden hengennostatus!”, Savo-ooppera ry:n hallituksen puheenjohtaja sekä oopperan kapellimestari ja tuottaja Rauno Tikkanen toteaa. Oopperatuotannossa iloitaan myös siitä, että savolaistaustaiset alansa huippuosaajat, kuten maailman oopperalavoja valloittava sopraano Marjukka Tepponen ja muotisuunnittelija Katri Niskanen, ovat mukana oopperan toteutuksessa.

Säveltäjä Jukka Linkolan mukaan teoksessa on käytetty vahvaa rytmipalettia ja rikasta harmonista rakennetta – musiikissa on vauhtia kuin myös herkkiä suvantoja. Oopperaorkesterina toimii Kuopion kaupunginorkesteri. Kuopion Musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin johtaja Katariina Kummala pitää alkavaa yhteistyötä merkityksellisenä: “Yhteistyö Savo-oopperan kanssa on antoisa ja hedelmällinen keino kehittää alueen kulttuuritarjontaa yhä eläväisemmäksi. Minnan taivas koskettaa Kuopiossa, mutta on myös universaali ilmiö, josta kuka tahansa voi löytää tarttumapintaa. On ilo luoda yhdessä alueelle uutta oopperaperinnettä.”

Savo-ooppera ry:n tavoitteena on edistää osaltaan oopperan saavutettavuutta. Minnan taivas -produktion yhteydessä on pyritty erityisesti siihen, että taidemuoto tulisi tutummaksi myös nuorelle yleisölle. Koululaisille on suunniteltu oopperaan tutustuttavia opetuspaketteja, jotka huipentuvat oopperaharjoituksissa vierailuun. Vesannon yläkoulun oppilaat osallistuivat myös oopperan libreton työstämiseen antaessaan palautetta libreton kiinnostavuudesta ja opettavaisuudesta sen käsikirjoitusvaiheessa. Oopperatuotannon päätukijat ovat Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto, Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto. Lisäksi oopperan mahdollistavat useat paikalliset yhteistyökumppanit. Minnan taivas -oopperan suojelijana toimii ulkoministeri Pekka Haavisto.

 

Minna-oopperan toteuttajat:
MUSIIKKI Jukka Linkola
KÄSIKIRJOITUS JA OHJAUS Veera Airas
MUSIIKINJOHTO Rauno Tikkanen
ORKESTERI Kuopion kaupunginorkesteri
KOREOGRAFIA Sirpa Möksy
PUKUSUUNNITTELU Katri Niskanen, Hanna Kettunen ja Laura Vilagi
PUVUSTUS Hanna Kettunen
MASKEERAUS JA KAMPAUS Elina Partanen
VIDEOLAVASTEEN TOTEUTUS Taustamarkkinat BGMT /
Visualisoinnit: Kimmo Lesonen
Tekniikka: Tuomas Leskinen
NÄYTTÄMÖTEKNIIKKA Kuopion Musiikkikeskus / Kari Koponen, Tuomas Iskanius ja Jari Lappalainen
TEKSTITYS Laura Vierimaa
TARPEISTONHOITAJA Auri Lampela
HARJOITUSPIANISTI Jari Tyni
TUOTTAJAT Marjo Suhonen ja Rauno Tikkanen
TUOTANTO Savo-ooppera ry

Rooleissa:
MINNA CANTH Marjukka Tepponen
JOHAN VILHELM SNELLMAN Esa Ruuttunen
VENNY SOLDAN-BROFELDT Marjatta Airas
JUHANI AHO / HERMAN SAASTAMOINEN Jukka Romu
GUSTAF RANIN Ossi Jauhiainen
LAULUTRIO Johanna Takalo, Ossi Jauhiainen ja Olli-Tapio Tikkanen

Henkilöt videoinserteissä:
TANSSIJAT Milla Moisio, Eliisa Nenonen ja Noella Tuori
NAINEN PUISTOSSA Minni-Maria Rissanen
VAATESUUNNITTELIJA Katri Niskanen

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Marjo Suhonen, tiedottaja +358 40 758 6877, savo.ooppera(at)gmail.com

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio