Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kuvastimen läpi -konsertti 14.9. vie harvinaisuuksien äärelle ja Kuusiston konserton hurmaaviin tunnelmiin

Facebook Twitter

Julkaistu 07.09.2023

Kuopion kaupunginorkesteri soittaa maailman kantaesityksen Elfrida Andréen teoksesta

Kuopion kaupunginorkesterin Kuvastimen läpi -konsertissa torstaina 14.9. klo 18 kuullaan harvinaisuuksia ja Jaakko Kuusiston hurmaava Viulukonsertto ylikapellimestari Eugene Tziganen johdolla. Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa järjestettävä konsertti alkaa maailman kantaesityksellä Elfrida Andréen teoksesta Varför och därför, ja sen lopuksi soi Alexander von Zemlinskyn harvoin esitetty 2. sinfonia. Kuusiston viulukonserton solistiksi saapuu Elina Vähälä, jolle teos on omistettu.

Kuvastimen läpi -konsertin alkusoittona soi ruotsalaisen Elfrida Andréen sinfoninen sävelruno Varför och därför vuodelta 1887, joka on saanut odottaa maailman kantaesitystään jo 136 vuoden ajan. Andréen ja hänen isänsä ansiosta kirkkomuusikon virat avautuivat Ruotsissa naisille vuonna 1861 ja Elfridasta tuli ensimmäinen ruotsalainen nainen kanttorina. Andréen sävellysten luetteloon kuuluu ainakin 135 sävellystä: kamarimusiikkia, kuoroteoksia, lauluja, suuria orkesteriteoksia, yksi ooppera ja kaksi melodraamaa.

Harvemmin esitetty teos on myös itävaltalaisen Alexander von Zemlinskyn 2. sinfonia, joka on kuin romanttinen retki rehevään böömiläiseen metsään. Ensiesityksensä jälkeen teos unohtui, löytyi uudelleen säveltäjän kuoleman jälkeen ja julkaistiin vasta vuonna 1977.

The Who -yhtyeen legendaarinen kitaristi Pete Townshend kuvaili fanipostissaan Jaakko Kuusistolle, että tämän viulukonsertto on ”ihmeellinen seikkailu, paikoitellen hullu, mutta mitä hurmaavin”. Kuopiossa teoksen tulkitsee yleisön rakastama Elina Vähälä, jolle Jaakko Kuusisto sävelsi konserton. Elokuvallinen teos sisältää niin mystisiä yömaisemia kuin ikiliikkujamaisia rytmejä.

Samana päivänä 14.9. klo 12 voi nauttia Kuopion kaupunginorkesterin avoimesta harjoituksesta, jossa orkesteri soittaa musiikillisen makupalan illan konsertista Eugene Tziganen johdolla. Avoimeen harjoitukseen on vapaa pääsy. Musiikin lisäksi tarjolla on Ravintola Oodin lounas, josta voi nauttia Valohallissa klo 11-14. Lounaan hinta on 11 €.

Ennen konserttia, klo 17.30 Valohallissa järjestetään kaikille avoimet Konserttietkot, joilla tavataan illan solisti Elina Vähälä ja ylikapellimestari Eugene Tzigane.

Liput Kuvastimen läpi -konserttiin: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

TULOSSA:
To 28.9. klo 18 Kausikonsertti 3: Tähtien tarinoita
To 5.10. klo 18 Reino Helismaa –konsertti: Lauluni aiheet

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio