Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kausikonsertti 27.10. avaa myyttejä ja legendoja

Facebook Twitter

Julkaistu 18.10.2022

Kaija Saariahon Graal Théătre -viulukonserton tulkitsee norjalainen Peter Herresthal

Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertin ohjelmisto torstaina 27.10. klo 19 perustuu muinaisiin kertomuksiin. Ote Romeon ja Julian riipaisevan traagisesta rakkaustarinasta johdattelee illan tunnelmiin. Konsertin soolonumeroissa Peter Herresthal tulkitsee 70-vuotisjuhlavuottaan viettävän Kaija Saariahon kulttimaineeseen nousseen viulukonserton Graal Théătre sekä aarian Vers toi qui es si loin. Josef Sukin Pohádkan (suom. Satu) pyörteissä seikkaillaan puolestaan joutsenten ja riikinkukkojen kanssa. Kaupunginorkesteria johtaa Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa Saariahon tytär, Aliisa Neige Barrière.

Kuopion kaupunginorkesterin Myyttejä ja legendoja -konsertin 27.10. kaikki teokset liittyvät keskiaikaisiin tarinoihin. Toinen teoksia yhdistävä tekijä on teatteri. Sergei Prokofjevin baletti Romeon ja Julian rakkaustarinasta toimii erinomaisesti myös ilman tanssijoita, ja säveltäjä tekikin baletin musiikista kolme orkesterisarjaa. Kaupunginorkesterin konsertin aloittaa toisen sarjan ensimmäinen osa, joka esittelee tarinan toisilleen vihoittelevat suvut.

Kaija Saariahon viulukonsertto Graal Théâtre syntyi, kun hän odotti tytärtään, illan kapellimestaria. Konserton nimi tulee Florence Delayn ja Jacques Roubadin samannimisestä kirjasta, joka kertoo kymmenen versiota pyöreän pöydän ritarien ja kuningas Arthurin legendoista. Saariaho on kuvannut kirjan synnyttämää vaikutusta sävellykseen näin: ”Otsikko ilmaisee jännitettä musiikkia kirjoittavan säveltäjän ja esityksen teatraalisen aspektin välillä, etenkin konsertossa, jossa solisti niin fyysisesti kuin musiikillisesti on keskeisessä roolissa.”

Norjalainen Peter Herresthal on Saariahon luottomuusikoita. Herresthal pyysi vuonna 2018 Saariaholta luvan saada harjoitella tämän ensimmäisen oopperan Kaukainen rakkaus loppukohtauksen kaunista aariaa. Viulistin yllätykseksi paluupostissa tuli Kuopiossa kuultava Saariahon sovitus aariasta viululle ja orkesterille Vers toi qui es si loin.

Illan päättää tšekkiläisen Josef Sukin Pohádka, joka on sävelletty alun perin Julius Zeyerin näytelmään. Zeyer yhdisteli näytelmässään satuja läheltä ja kaukaa. Asetelma on sama kuin Romeossa ja Juliassa: vihollisleirien lapset rakastuvat toisiinsa. Konsertin johtaa vahvassa nosteessa oleva Aliisa Neige Barrière, jonka molemmat vanhemmat ovat säveltäjiä – ranskalainen Jean-Babtiste Barrière ja maamme tunnetuimpiin ja palkituimpiin nykysäveltäjiin lukeutuva, 70-vuotisjuhlaansa 14.10. viettänyt Kaija Saariaho.

Konsertin kesto noin 1 tunti 30 minuuttia, sisältäen väliajan.

Liput: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio