Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 
Somekuva

KIRKKOKONSERTTI @ VEHMERSALMI: KAIKUJA SISIMMÄSTÄ

Keskiviikko 10.04.2024 klo 18 Vehmersalmen kirkko

Facebook Twitter

Kuopion kaupunginorkesteri
Kalle Kuusava, kapellimestari
Ananta Diaz, fagotti

Edvard Grieg: Holberg Suite Prelude
Pehr Henrik Nordgren: Cronaca osa 3
Antonio Vivaldi: Fagottikonsertto e-molli RV484
Pjotr Tshaikovski: Serenadi jousille
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Jousisinfonia nro 6 Es-duuri

Kirkkoakustiikka on jousiorkesterin lempeille sävelille mitä parhain ja sointia kannatteleva ympäristö. Kun ohjelma valitaan huolella, voidaan kaunis ja taivaallinen yhdistää rouheampaan ja angstisempaan musiikkiin. Soittaa siis koko elämän kirjoa.

Pehr Henrik Nordgrenin (1944–2008) musiikissa soi usein pohjalainen maisema, etenkin mielenmaisema. Usko, epäilys, viiltävät pettymykset saavat hänen teoksissaan kiihkeänä soivan muodon. Cronaca on jousiorkesteriteos, joka herättää kuulijan huomion monipuolisilla äänimaailmoilla ja rohkeilla sävellysratkaisuilla. Sana cronaca on italiaa, ja tarkoittaa tarinaa, kertomusta tai kronikkaa. Minkä tarinan tämä teos kertoo juuri sinulle?

Konsertin avaavan norjalaissäveltäjä Edvard Griegin (1843–1907) jousiorkesterisarja ”Holbergin ajoilta” on kunnianosoitus kirjailija Ludvig Holbergille. Sarja yhdistää barokin ja romantiikan ajan ilmaisua. Kepeästi etenevä Johdanto on yleisöjen ikisuosikki.

Venetsiassa Tyttökoulun musiikinopettajana toiminut Antonio Vivaldi (1678–1741) oli tuottelias säveltäjä, ja hänet tunnetaan parhaiten viulukonserttojen sarjasta ”Neljä vuodenaikaa”. Aivan kaikki hänen teoksistaan eivät nauti Vuodenaikojen kaltaista suosiota, mutta e-molli-fagottikonsertto on hyvä ehdokas tälle top-listalle. Fagottisolisti kutoo nopeita kuvioitaan ensiosan tanssahtelevan teeman päälle. Eloisa ja tunteellinen ilmaisu vuorottelevat luontevasti, kunnes finaalissa otetaan mittaa solistin sormien nopeudesta. Konserton solistina on Kuopion kaupunginorkesterin fagotin varaäänenjohtaja Ananta Díaz Martinez.

Pjotr Tšaikovskin (1840–1893) jousiserenadi on romantiikan ajan keskeisintä jousiorkesteriohjelmistoa. Säveltäjän tunnusmerkit, pakahduttavia tunteita sisältävät teemat, herkkävireisyys ja tietty makusteleva tunnustelevuus ovat läsnä tässä monipuolisessa puolituntisessa teoksessa.

Aivan toisenlaista tunnelmaa on tiedossa vain 11-vuotiaan Felix Mendelssohnin (1809–1847) kynästä syntynyt Jousisinfonia nro 6 Es-duuri. Mendelssohn oli varhaiskypsä säveltäjä ja viulisti, joka hämmästytti aikalaisiaan osaamisellaan. Jousisinfonia ei ole pikkuvanha teos, vaan hilpeissä tunnelmissa etenevä täyspainoinen sävellys. Melodinen varmuus sekä soitinten tuntemus kertovat omaa kieltään lahjakkuudesta: Mendelssohnista tulikin romantiikan ajan keskeisimpiä säveltäjiä, jonka varsinaiset sinfoniat ja viulukonsertto e-molli ovat orkestereiden keskeisintä ohjelmistoa.

Järj. Kuopion kaupunginorkesteri yhteistyössä Järvi-Kuopion seurakunnan kanssa
Vapaa pääsy

MUITA TAPAHTUMIA

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio